Gevorderden – Derde en Vierde Graad

Derde graad

In de derde graad bouw je verder op alles wat je geleerd hebt in de tweede graad. In de lessen instrument of zang worden jouw talenten verder ontwikkeld en in het vak muzieklab ga je dieper in op de verschillende bouwstenen van de muziek. Daarnaast kies je voor groepsmusiceren, koor of begeleidingspraktijk. Meer info over deze vakken vind je verder op deze pagina.

Vanaf de derde graad heb je de keuze uit de opties klassiek, oude muziek en jazz-pop-rock. Meer info over deze opties vind je ook verder op deze pagina.

Praktisch:

  • Je volgt drie uur les per week:
    • één uur instrument of zang,
    • één uur muzieklab,
    • één uur groepsmusiceren, koor, combo of begeleidingspraktijk.
  • De derde graad telt drie leerjaren.

Vierde graad

Heb je de derde graad succesvol afgerond, dan kan je verder naar de vierde graad. Je hebt al heel wat muzikale bagage en je verdiept verder je kennis van jouw instrument of zang. De vierde graad telt drie leerjaren en je volgt twee uur les per week. Na de vierde graad studeer je af aan de academie en ben je voorbereid om, volgens je eigen mogelijkheden, zelfstandig te musiceren.

Praktisch:

  • Je volgt twee uur les per week:
    • één uur instrument of zang,
    • één uur groepsmusiceren, koor, combo, improvisatie of begeleidingspraktijk.
  • De vierde graad telt drie leerjaren.

Aan het einde van je opleiding, na de vierde graad, behoort twee jaar specialisatie voor uitmuntende leerlingen en na toelating tot de mogelijkheden. Neem voor meer info contact op met je leerkracht instrument of met de academie, via stapwest@veurne.be.

Opties

Klassieke Muziek

In de optie Klassieke Muziek maak je kennis met een brede waaier van stijlen en genres, van klassieke tot hedendaagse muziek. Je vertolkt partituren van heel wat bekende en minder bekende grootmeesters uit vele eeuwen muziek. Zo maak je kennis met tijdloze werken die nog steeds heel actueel zijn in de muziekwereld.

Jazz-Pop-Rock

In de optie jazz-pop-rock leer je niet alleen partituren lezen, er wordt ook veel aandacht besteed aan het spelen en interpreteren van akkoorden. Je leert welke ritmes en melodieën eigen zijn aan verschillende stijlen zoals jazz, latin, pop, reggae, funk en rock. Je bouwt een repertoire op dat aangepast is aan jouw mogelijkheden en voorkeuren.

Daarnaast is improvisatie en kunnen spelen wat je hoort een centraal gegeven in de lessen. Ook een goede timing (in het ritme leren spelen) en klank (verschillende speeltechnieken en frasering, werken met effecten…) zijn belangrijke aspecten van de lessen. Bovenal is het de bedoeling om plezier te vinden in het bespelen van ons instrument!

Bekijk hier het introductiefilmpje voor jazz-pop-rock.

In StAPwest bieden we deze instrumenten aan binnen de optie Jazz-Pop-Rock:

  • Elektrische gitaar/ basgitaar (*)
  • Piano/ keyboard
  • Slagwerk 
  • Trompet
  • Saxofoon (*)

(*) Voor deze instrumenten kan je al de keuze voor jazz-pop-rock maken vanaf de 2de graad.

Oude Muziek

In de optie Oude Muziek leer je hoe je muziek uit de late middeleeuwen, renaissance of barok interpreteert en vertolkt op je instrument.
Binnen deze optie kan je kiezen voor klavecimbel of voor traverso.

Vakken

Muzieklab

In dit vak ga je dieper in op de bouwstenen van de muziek. Je plaatst de kennis die je opdeed in de tweede graad in een groter historisch geheel, je ontdekt verschillende genres, stijlen en culturen. Je analyseert muziek, maakt uitstappen en bezoekt concerten.

Groepsmusiceren

In de lessen groepsmusiceren ontdek je het plezier van het samen muziek maken. Je leert luisteren naar elkaar en rekening houden met elkaar. Je werkt samen aan de interpretatie van een partituur, met aandacht voor een mooie samenklank en een muzikale uitvoering.

Voor de verschillende families van instrumenten bestaan er aangepaste grote ensembles. Hou je liever van wat meer uitdaging, dan kan je ook kiezen voor kamermuziek.

Koor

Zingen in een koor maakt gelukkig. Je leert samen te ademen, jouw stem in een groter geheel in te passen en je bouwt samen met leeftijdsgenoten een fris, gevarieerd en aantrekkelijk repertoire op.

Begeleidingspraktijk voor Pianisten

Pianisten kunnen ook kiezen voor het vak begeleidingspraktijk. Je leert akkoorden spelen en maakt kennis met verschillende muzikale stijlen, van klassiek tot hedendaags. Je leert hoe je jouw favoriete song of een ander instrument kan begeleiden, je schrijft eenvoudige composities en je leert op verschillende manieren improviseren.

Combo

In de combo-lessen leer je je vaardigheden uit de instrumentlessen toe te passen in een bandomgeving. Meestal zal zo’n combo bestaan uit een combinatie van ritmesectie- instrumenten (bas/ drums/ gitaar/ piano) en blaasinstrumenten (saxofoon/trompet) en/of zang. Je speelt een breed repertoire gaande van hedendaagse popnummers tot jazz, rock, funk, reggae, enz… Het repertoire hangt af van de bezetting van het combo en de voorkeuren en mogelijkheden van de muzikanten. 

Improvisatie

In dit vak leer je op een compleet nieuwe manier omgaan met muziek. We schuiven de klassieke partituur even aan de kant en focussen ons op andere aspecten van het musiceren. Hoe kunnen we ons instrument bespelen en er onverwachte nieuwe klanken uit halen? Hoe creëren we een bepaalde sfeer, die misschien past bij een filmfragment of een schilderij? Hoe kunnen we toch in groep samen spelen zonder partituur? Via muzikale spelvormen en soundscapes leren we je andere muzikale vaardigheden aan waarvan je hiervoor het bestaan misschien nog niet van af wist.

 

Meer info

Wens je graag meer info over een opleiding aan onze academie? Neem dan zeker een kijkje op onze pagina met veelgestelde vragen of neem contact op met de academie.