Herinnering aan Paul Baeteman – november 2022

De Academie StAPwest en de Vriendenkring Legato hebben met droefenis kennis genomen van het overlijden van Wulpenaar Paul Baeteman.

Hij was een veelzijdig kunstenaar, maar in hoofdzaak beeldhouwer in marmer en arduin. Hij beleefde esthetisch plezier in zijn werk, het verwerken van de spanning tussen licht en lijn. Hij was geen theoreticus, maar een man van de daad. Kortom, een groot kunstenaar.

We herinneren Paul eveneens als één van de oprichters en past-Voorzitter van de Vriendenkring Legato van de Academie StAPwest. Hij droeg de Academie een warm, cultuurminnend hart toe en hij heeft zich hiervoor met hart en ziel ingezet. Reeds vanaf de beginjaren van de Academie was Paul bijzonder actief om het beste uit Legato en de Academie te halen.

Begin 2015 heeft hij te kennen gegeven dat voor hem de tijd gekomen was om het wat rustiger aan te doen. Naar aanleiding van zijn afscheid als Voorzitter van Legato werd hij uitvoerig geëerd tijdens het aperitiefconcert van 25 januari 2015. Hij heeft er toen zichtbaar van genoten en zijn dankbaarheid was groot.

Paul was de trotse vader van de gewaardeerde hoboïst Dimitri. Hij leerde als jonge tiener in deze Academie de kneepjes van de hobo en de muziek in het algemeen ontdekken.

Dimitri behaalde in 1992 het Hoger Diploma Hobo met de grootste onderscheiding in de klas van Paul Dombrecht en in 1993 het Hoger Diploma Kamermuziek met grote onderscheiding in de klas van Arie van Lysebeth. Hij is sedert 1994 aanvoerder hobo in het Nationaal Orkest van België, en is hoboïst in het ensemble Emanon.

We zijn Paul grote dankbaarheid verschuldigd voor wat hij betekend heeft voor Legato en de Academie. Hij heeft niet één steentje, maar vele keien in de rivier verlegd.